Moltes gràcies per l’interès que mostres!

Totes les sessions (55 min.) que porto des de l’any 2007…  Bufff, com passa el temps!

Tria i remena… o proposa un tema i jo et sorprenc! (d’aquesta manera han sortit els CONTES DEL VI, els CONTES DE FESTA MAJOR, els CONTES DEL MEU AMIC GAUDÍ, els CONTES PER LA NIT DE REIS…)

SESSIONS PER INFANTS

CONTES DE LA VELLA EUROPA (Grimm i Andersen): una sessió de contes d’autors europeus dels més clàssics. “El Pou”, dels german Grimm, i “El Petit rossinyol” de H.C. Andersen. Tots els contes s’expliquen amb participació del públic i amb el suport d’objectes quotidians (i màgics) que surten de l’infern de l’americana del narrador: un pa torrat, un llimoner, una tempesta de neu, i també dues pinces d’estendre roba que piulen o un rellotge de cadena que s’emporta les ànimes cap al cel… A partir de 3-4 anys (Estrenada l’any 2007)

CONTES DE GEGANTS (on el fil conductor és l’estima envers els gegants): es presenta Sir Arthur Donald Ruthmore, llicenciat en gegantologia per la universitat de Londres el 1855, un “Sir” d’armilla amb farbalans i barret de copa. Aquest personatge té més de150 anys, i pot ser tan vell perquè un dia va menjar roca del cim de la muntanya més alta, el dia que va conèixer els últims gegants. Primer explicarà la seva pròpia aventura i posteriorment algunes de les històries que aquells darrers gegants li van explicar. Una aventura trista, la de Sir Arthur. Però quines històries més fantàstiques, les dels gegants. (Estrenada l’any 2008)

CONTES D’ÀNDERSEN (especial pel 2 d’abril): Aquesta és una sessió especial pel Dia Internacional del Llibre Infantil i recull tres contes de Hans Cristian Andersen (que va morir un 2 d’abril). Primer es presenta molt breument aquest autor i alguns dels seus contes més famosos, i en un tres comencem a explicar tres dels seus contes no tan coneguts: “El que fa el vell de casa sempre està bé”, “L’estudiant i el botiguer” i “El petit rossinyol”. El primer s’explica amb la gràcia dels sorolls dels animals i amb un suport on els nens i nenes hagin de llegir, el segon desplega la màgia que hi ha sempre dins un llibre, i el tercer és una història fantàstica i poètica sobre la música de la llibertat. (Estrenada l’any 2008)

ELS TRES PÈLS DEL DIABLE: Aquesta sessió va néixer amb l’objectiu d’explicar un sol conte en una sessió de 45 minuts. I quin conte! Quina aventura (són dues aventures en una)! Els tres pèls del diable, una rondalla catalana que pren motius mitològics clàssics: una profecia, un rei dolent, un heroi que creix, un barquer que traspassa la gent cap a l’infern… però tot mesclat amb l’humor propi dels catalans: la ironia i aquell que es riu fins i tot del monarca i del mateix dimoni. (Estrenada l’any 2009)

CONTES DE LA MEDITERRÀNIA (la mitologia grega explicada als més petits): tal com diu el subtítol, aquesta sessió explica de manera adaptada als més petits una de les meves obsessions: les històries de la mitologia grega: el mite de Persèfone i el naixement de les 4 estacions de l’any es converteix en el conte de la “Bufona Persefona”, el mite de Medussa es converteix en la història d’una noia massa presumida que de tan presumida que era es va convertir en monstre, i el capítol d’Ulisses i el Ciclop es converteix en una aventura que deixarà els nens i les nenes amb els ulls ben oberts. Tot s’explica, però, d’una manera molt quotidiana! Fixeu-vos que és un encarregat de la neteja el que ens explicarà aquestes històries tan antigues… (Estrenada l’any 2010)

CONTES DELS PIRINEUS: Aquesta és una sessió que recorre narracions tel·lúriques i mítiques, rondalles d’éssers fantàstics i històries ben humanes. Però totes tenen un denominador comú: els Pirineus. Tal com Jacint Verdaguer (i tants d’altres autors) va voler retre homenatge a aquesta serralada emblemàtica, els contes d’aquesta sessió ens faran viatjar des dels orígens de Pirene i Hèrcules, seguint amb les gestes de Rotllà, passant per contes de dones d’aigua i minairons, i finalment amb històries ben certes, narrades encara avui pels vells més vells d’aquelles muntanyes. S’utilitzen, per tant, narracions mitològiques, reculls de Pep Coll i altres històries que m’han contat…

CONTES DEL MEU AMIC GIANNI: Aaaaai, el meu amic Gianni! Era petit, petit, però tenia un cervell infinit. I sabeu per què el tenia infinit? Doncs pèrquè no parava d’inventar-se històries. Bé, de debò, de debò, ell no se les inventava sinó que el terrat de casa seva, un terrat viatger li explicava totes les seves aventures i tot allò que veia des de tan amunt. Com per exemple el dia que va néixer Paolo Paolino, en nen que tenia uns cabells verds, o aquell dia que sobre la ciutat de Milà van ploure barrets, o la increïble història de l’Alícia Paf, o aquella altra de com uns nans, els Nans de Màntua, van arribar a créixer quan van deixar de pensar-hi.

CONTES DEL 1714Històries d’aquell setge, d’aquella Guerra, d’aquell coratge, d’aquella Catalunya que vam ser i vam perdre.  Ens acompanyaran: El botifler Cordons, els 992 bocs crestats de Sant Just Desvern, el gos Nuc, el cap d’en Moragues, la batalla d’Almansa i moltes altres històries reals i inventades d’això que l’any 2014 vam celebrar tant, tant i tant

LA ULISSEA: La Odissea d’Homer explicada (gairebé sencera!) als més petits i no tant. La història del Cavall de Troia, L’illa dels Lotòfags, l’Aventura amb Polifem, el sac dels vents del déu Eòl, Circe la fetillera, les Sirenes, Escil·la i Caribdis, L’enamorament de Nausica, i el retorn a Ítaca… Històries de fa 10.000 anys que encara ens fascinen!

SESSIONS PER ADULTS

CONTES DE NORD ENLLÀ (contes de tradició yidish): aquesta és una sessió per gent jove i adults. No és que els infants no en gaudeixin però els contes són més complicadets. Els explica en Yacob, un “sense-sostre” polonès amb molta experiència al carrer. Són històries que ell mateix ha viscut, o que han estat protagonitzades per “companys” seus del carrer. Històries que ens mostren les qualitats (bones i dolentes) d’alguns humans: la intel·ligència i l’estupidesa, la generositat i la malfiança, el somni i la realitat. Tot sota l’ambient fred de Polònia. Els contes que s’expliquen són: “La sopa”, “Ous durs” i “el camí de Helm” (Estrenada l’any 2007)

LA BEN PLANTADA I ELS 4 GATS (contes catalans de fa 100 anys):

En preparació pel 2016

-Galceran, l’heroi de la guerra negra (Jaume Cabré)

-Miracles i espectres (Joan Barceló i Cullerès)

Una resposta »

  1. Hola, t’he sentit explicar el conte del Gegant Cantirot. La meva filla està meravellada i volia saber on podria trobar-lo. Gràcies!

Deixa un comentari